Collagen er en af de helt nye skønhedstrends, og bliver på de sociale medier og sundhedsmagasiner hyldet for at være en god hjælper, når huden skal holdes spændstig, glat, fast og ung.

I denne artikel svarer vi på de mest stillede spørgsmål om collagen, og oplyser dig om de mange fordele ved enten at tage kollagen pulver eller kollagenpiller hver dag.

Køb marine collagen piller her.

Hvad er kollagen?

Collegen guide

Kollagen, som også ofte staves collagen, er et protein, som er ekstremt vigtigt for din krop. Faktisk udgør collagen op mod hele 33% af alle proteiner i din krop, og proteinet er en vigtig byggesten for blandt andet dine sener, blodkar, knogler og muskler.

Men problemet med collagen er, at din krop allerede ved 35-års alderen begynder at bruge mere collagen, end den er i stand til at producere, hvilket kan føre til rynker, stive led og sener.

Hvilket også er en af de primære årsager til, at et stigende antal danskere vælger at tage collagen-piller eller kollagenpulver, da collagen bidrager til vedligeholde huden ved at erstatte døde hudceller samt holde huden fast og mere elastisk.

Hvorfor mister jeg kollagen i huden?

Din krops naturlige kollagenproduktion svækkes allerede, når du bliver 35 år gammel, og du begynder så småt at få rynker og fine linjer i ansigtet.

Det er en helt naturlig proces, som sker for os alle. Men der er også andre ting, som medvirker til at nedbryde kollagenen i huden hurtigere.

  • Rygning: Hvis du er ryger og gerne vil have en ung hud, bør du overveje et rygestop. Rygning reducerer nemlig dannelsen af kollagen, og nikotin går ligeledes huden tyndere, hvilket gør huden slap og mister sin elasticitet.
  • UV-lys: Solen er hudens største fjende, når det kommer til hurtig ældning. Så sørg for at beskytte huden med en creme med solfaktorbeskyttelse. På den måde kan du undgå de skadelige UV-stråler, som kan skade collagenet i din hud.

Foruden rygestop og en dagscreme med SPF-beskyttelse kan du også overveje at tage et dagligt collagen-tilskud, da det kan bidrage til at booste din naturlige produktion af collagen, så du kan holde din hud ungdommelig, elastisk og rynkefri længere.

Hvilke fordele er der ved at tilføre kroppen ekstra kollagen?

Der er mange fordele ved at få ekstra collagen i hverdagen – enten via kosten eller ved at tage collagen-piller eller collagen-pulver.

Et dagligt tilskud collagen kan nemlig gøre underværker for din huds elasticitet, være med til at øge hudens tæthed, reducere normale ældningstegn som rynker, fine linjer og manglende elasticitet.

Hvis du gerne vil øge din kollagenproduktion gennem kosten, skal du sørge for at indtage masser af proteiner, omega-3-fedtsyrer, A-Vitamin, antioxidanter og C-vitamin.

Det betyder, at du blandt andet bør spise fødevarer som:

  • Kylling
  • Æg
  • Storbladede grøntsager
  • Bønner
  • Bær
  • Appelsin

Eftersom det kan være svært at tænke på sin collagenproduktion, når man handler ind til aftensmaden i sin lokale Netto, kan et nemmere alternativ være at tage et dagligt kosttilskud med collagen.

Marine collagen shots

De kommer i mange forskellige varianter, og du kan blandt andet købe collagen-shots, kollagenpulver eller almindelige collagen-piller – som alle kan fås både som vegansk collagen, marine collagen eller bovine collagen.

Køb marine collagen shots her.

Men hvad er forskellene på de mange forskellige typer collagen, og bør du tage enten vegansk, bovine eller marine collagen? Det ser vi meget nærmere på her nedenfor.

Vegansk, bovine eller marine collagen?

Var du klar over, at du få kosttilskud med både vegansk collagen, marine collagen og bovine collagen? Med de mange muligheder kan det godt være forvirrende og svært at vælge, især hvis det er første gang, at man skal tage enten collagen-piller eller collagenpulver.

Kort fortalt er den primære forskel mellem de forskellige kollagentilskud, at marine collagen er lavet af fisk, bovine collagen er lavet af kvæg og vegansk collagen er lavet af en kombination af superfoods og vitaminer, som giver din naturlige produktion af collagen et boost.

Hvad, du bør vælge, afhænger derfor af dine personlige behov og dermed hvilken type collagen, som du har brug for.

Vegansk collagen indeholder ikke en bestemt type collagen, men stimulerer i stedet din collagenproduktion på grund af højt indhold af især C-vitamin, hyaluronsyre, resveratrol, og zink, og er et godt alternativ til veganere, der gerne vil undgå animalske produkter.

Køb vegansk collagen her.

Marine collagen indeholder ofte hydrolyseret collagen type 1 og 3, som er ideelt til at reducere synlige rynker, forbedre din huds elasticitet samt bidrage til at styrke dine knogler.

Køb marine collagen piller her.

Bovine collagen derimod indeholder ofte de tre vigtigste collagentyper – altså collagen type 1, 2 og 3 – og er dermed et mere alsidigt collagen-tilskud, der kan hjælpe med alt fra at reducere fine linjer, synlige rynker, give dig en ungdommelighed til at styrke dine led og knogler.

Køb bovine kollagenpulver med chokoladesmag her.

Er der forskellige typer collagen?

Din krop producerer selv 29 forskellige undertyper collagen, og de absolut vigtigste er type 1, 2 og 3, som står for cirka 80-90% af hele kroppens collagen.

Selvom alle former for collagen bidrager til at vedligeholde din hud, sener og knogler, er nogle typer afhængigt af din personlige situation bedre end andre.

Derfor får du her nedenfor overblikket over de mest normale typer collagen, som er i kosttilskud, og hvilke fordele der er ved dem:

Collagen type I:

Collagen type 1 er den type collagen, som kroppen har mest brug for, da det hjælper med at danne knogler, blodkar, hornhinder, sener og andet bindevæv.

Derudover bidrager collagen type et også til at reducere rynker og fine linjer samt forbedre din huds elasticitet.

En af de bedste kilder til denne collagen type er marine collagen, som du enten kan købe som kapsler eller som kollagenpulver.

Rent marine collagen

Køb marine collagen piller her.

Collagen type 2:

Collagen type 2 bidrager til at pleje brusk, led og knogler, og er dermed ideelt at tilføje din hverdag, hvis du begynder at få problemer med ledsmerter eller stive led.

Bovine collagen er en god kilde til type 2 collagen, og hvis du ikke har lyst til at spise oksekødssuppe eller ossobuco hver dag, bør du finde et collagen-tilskud lavet af bovine.

Bovine Collagen

Køb bovine kollagenpulver med chokoladesmag her.

Collagen type 3:

Collagen type 1 og type 3 minder meget om hinanden, og er begge vigtige for at have velfungerende muskler, organer, blodårer og hjerte.

En god kilde til denne type collagen er marine collagen, som ligeledes indeholder collagen type 2.

Køb marine collagen shots her.

Er der bivirkninger ved kollagen?

Du behøver ikke at bekymre dig over at indtage kollagen. Det er nemlig det protein, der findes mest af i kroppen.

Kollagen findes også i almindelige fødevarer som eksempelvis kød og supper, så hvis du spiser kød, indtager du alligevel kollagen på daglig basis gennem kosten.

Dog er det værd at understrege, at hvis du er allergisk over for fisk eller skaldyr, bør du undgå at tage et kosttilskud med marine collagen.

Her kan du i stedet overveje at tage enten et vegansk collagen kosttilskud eller bovine kollagenpulver, så du på den måde stadig kan nyde de mange fordele ved collagen.

Køb bovine kollagenpulver med chokoladesmag her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *