Fodsvamp, også kaldet Tinea pedis, er en svampe infektion i foden, der forsager flere forskellige gener, bl.a. hud afskalning, rødhed, kløen, brændende fornemmelse under huden og vabler.

Fodsvamp er en meget almindelig infektion, men den bør behandles for at undgå yderligere komplikationer. Svampen gror bedste i et varmt og fugtigt miljø, så som sko, sokker, svømme pøl, omklædningsrum og offentlige bade områder.  Det er mest almindligt at få fodsvamp om sommeren, eller hvis man er syd på i varmen, hvor den trives bedst. Infektionen rammer oftest folk der går med stramme sko og bader i baderum til offentlige svømmehaller og idræt anlæg.

Hvad kommer svampen af?

Fodsvamp kommer af nogle mikroskopiske svampe, som lever på dødt væv, bl.a. hår, negle og det yderste lag hud. Der findes 4 forskellige svampe infektioner i huden, den mest almindlige er trichophyton rubrum.

Fodsvamp symptomer

Tegn og symptomer på fodsvamp varierer fra person til person, men de mest almindelige symptomer på fodsvamp er:

 • Afskalning af hud, revner i huden.
 • Der bliver dannet røde områder, hvor der er vabler og blæner.
 • Kløen og følelsen af at huden brænder.

Forskellige typer fodsvamp

 • Interdigital: På dansk, tå infektion, som er den mest almindlige infektion, den rammer som regel mellem de 2 mindste tær. Denne form for svamp giver kløe, hud afskalning og brænd fornemmelse. Infektionen kan sprede sig under foden, hvis den ikke bliver behandlet.
 • Moccain: En moccain infektion begynder, som et lille område, der kan virke tørt, kløende og generelt irriteret. Svampen rammer undersiden af foden og kan sprede sig lidt op af siden. Det angrebet område kan begynde, at blive tykkere og begynder at slå revner, hvis det ikke bliver behandlet.
 • Vesicular: Denne type er den mest ualmindelige type af fodsvamp. Infektionen starter med et pludseligt udbrud af vand fyldte blæner og vabler lige under huden. Infektionen kan forekomme over det meste af foden.

svampe infektioner i foden og tåen

Hvordan undgår man fodsvamp?

Der er flere forskellige ting du kan gøre for at undgå fodsvamp:

 • Brug bade sandaler i offentlige baderum.
 • Brug fodtøj der tillader huden at ånde.
 • Vask dine føder dagligt med sæbe og vand.
 • Husk at tør fødderne god af inden du tager sokker og sko på.
 • Brug fod pulver, hvis du opholder dig meget i varmt og fugtigt miljø.

Behandling af fodsvamp

canesten creme mod fodsvampFodsvamp skal behandles med svampe dræbende creme og i slemme tilfælde bør der også tages svampe dræbende piller i forbindelse med cremen.

Et godt produkt til at få bugt med infektionerne er Canesten, som smørres på det berørte område af huden 2 gange dagligt indtil infektionen er væk, det anbefales at bruge cremen i 2 uger for at være sikker på at infektionen er helt væk. Du kan købe eller læse mere om Canesten her.